maanantai 13. maaliskuuta 2017

Kohti ääretöntä: Runkopuuhia

Raketin runko alkoi valmistua varmoin ottein. Kahden ohuen koivuvanerin väliin tarvittiin kehikko, joka tehtiin 18 mm paksusta havuvanerista. Kaaret ulko- ja sisäpuolen väliin jyrsi Elmo, ja kaarien valmistuttua alkoi kiivas kokoaminen Kaksi kaarta liitettiin yhteen lyhyellä kaarevalla kappaleella ja yhteen raketin rungon puolikkaaseen tarvittiin yhteensä 14 kaarta, eli 7 kerrosta kaaria.Kaarien väliin muut olivat minun sairaana ollessani tehneet koolaukset kertopuusta, joita liitettiin runkoon yksi jos toinenkin. Kertopuu oli halkaistu 48mm paksuksi, jotta se sopi yhteen kaarien reunan kanssa. Toiseen rungonpuolikkaaseen ei tarvinnut tehdä ihmeellisiä muutoksia, mutta se jota minä olin kasaamassa, tarvitsi kohdan ovelle. Oven korkeuden matkalle tuli kolme kaarta, joista piti poistaa sopivan kokoinen palanen.Kun kaikki koolaukset olivat tiiviisti paikoillaan 5x40 Torx-ruuveilla, muut alkoivat levyttää kehikkoa ja minä rakentaa ovea. Ovi tehtiin samalla tekniikalla kuin runkokin, eli pystypuiden väliin kaaria, joiden väliin koolaukset ja levy päälle. Olin saanut koolaukset ja kaaret sekä pystypuut, kun kaarinakki kupua varten napsahti minulle. Luokkatoverini Nea alkoi tehdä kanssani kaarilaskelmia ja Iina otti kontolleen oveni.

Ensimmäisen kaaren jyrsintää

Väen ollessa vähissä minusta tuli pääjyrsijä ja Nea jatkoi kehikon levytystä Pinjan kanssa. Samaan aikaan Iina ja Elmo kittailivat ovea ja valmista kaaren puolikasta ja jyrsivät reunat siisteiksi. Pääjyrsijän tehtävää hieman hidasti koneen vaihto ärpäkämpään malliin ja uuden mallin käytön opettelu.

Puolilevytetty ovi


Maalia vaille valmis!
Kittinä emme käyttäneet vaku 30 yleispakkelia toisin kuin tintamareskiin ja Päämaja- kylttiin, vaan veteensekoitettavaa tasoituslaastia, jota on helppo hioa myös käsin. Kittaamisen jälkeen Iina alkoi sahata ikkuna-aukkoja runkoon. Aukot ovat niin isot, että lapsi mahtuu niistä läpi eikä jää jumiin.

Oveton puoli pystyssä lähes kitattuna

Ovellinen puoli levytettynäEi kommentteja:

Lähetä kommentti