lauantai 24. kesäkuuta 2017

Kohti ääretöntä: Kupupuuhia

Raketin kupu aloitettiin hyvin samalla tavalla kuin runko. Tukikaaret, joihin tuli yksi koolituki, ja levytys. Kuten jo aiemmassa postauksessa kerroin, olin kaarien pääjyrsijänä. Kaaret jyrsittiin 19 mm paksusta mäntyvanerista pitkän pitkän harppiviritelmän avulla. Harpin varren pituuden määrittämiseen tarvittiin karvan verran yritystä ja erhettä, muutama ruuvi, vaneria ja jyrsin.

Jyrsijä vauhdissa

Kaaria tarvittiin kaiken kaikkiaan kymmenen kappaletta, mutta jyrsin niitä kaksitoista siltä varalta että osa menee pilalle. (aluksi jyrsin kuusi väärin ymmärretyn ohjeen takia, mutta vahinkoa ei tapahtunut) Jyrsinnän jälkeen Elmo teki viisteet käyttäen alajyrsinkonetta. Asete ja koekappale näyttivät tältä

 
Jotteivat sormet olisi riskissä, on hyvä koejaa kone

Elmo rakensi meille komean yläkappaleen, johon kaikki kaaret kiinnitettiin väliaikaisesti kaksi kerrallaan, ja siinä seisoessa niihin kiinitettiin alakappaleet. Alakappaleet koostuivat rimasta, jota vasten pintavaneri nojaisi, kaarevasta vanerinpalasta ja kaarenkappaleesta. Kun koko raketti kasattaisiin, kaari menisi rungon kaaren mukaisesti peittäen raon.

Ensimmäinen väliaikaisesti kiinni

Siinä molemmat ja mittapala!

Kasassa!
Rimat olivat valitettavasti liian leveät useasta mittauksesta huolimatta. Kun kysyimme opettajaltamme Maurilta, mikä on helpoin tapa kaventaa jo kiinnitetyt rimat, hän vastasi sen olevan eräs hienotyökalu... Ja ojensi meille kirveen. Varovasti naputtelimme riman kapeammaksi.
              Huom! Yhtään varvasta, sormea tai säärtä ei vahingoitettu naputtelun aikana

Naputtelua parhaimmillaan
 Jouduimme toistamaan kirveskäsittelyn vielä toisellekin rimalle, vaikka olimme kaventaneet rimoja useamman millin. Kavensimme rimoja vielä lisää, ja tällä kertaa ne sopivat kuin valettu. Vihdoin pääsimme kiinnittämään muotoonsahattuja vanereita. Vanerit olivat 4mm paksua koivuvaneria, joka oli sahattu vannesahalla pari millimetriä leveämmäksi kuin kehikko, jotta levyt voitaisiin jyrsiä täydellisiksi kun ne olisivat kiinni. Levyt liimattiin ja niitattiin paikalleen, minkä jälkeen ne jätettiin hetkeksi odottamaan jyrsimistä.Levyjä edestä ja sivuilta

Jyrsintä varten teimme jyrsimen pöydän muotoisen ohjurin, jotta saisimme täydellisen reunan. Koska jyrsinpöydän ruuvit olivat liian lyhyet, sahasin pidemmistä ruuveista rautasahalla sopivan mittaisen.

Järeät puristukset pienelle ruuville...


Jyrsinnän aloitettuanu tajusin, etten erota vasenta ja oikeaa ja jouduin aina kaaren käännettyäni miettimään kumpaan suuntaan tulee jyrsiä, mistä syystä osasta paloihin jäi rumia röpelöitä mennessäni väärään suuntaan.

Lopulta kuvun palat oli jyrsitty. Kolot kitattiin ja hiottiin ja pinnat pohjamaalattiin. Kärki maalattiin mustaksi, muutoin ulkopuoli oli valkea. Sisäpuoli maalattiin mustaksi ja siihen tehtiin tähtikuvioita (ei siis tähden muotoisia kuvioita, vaan taivaalta löytyviä tähtikuvioita). Kupu jäi sitten odottamaan nostoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti