sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Väännetään rautalangasta

Ennen joulua Mauri nakitti meidät ekaluokkalaiset auttamaan toisvuotisten seimiprojektissa. Sillä aikaa kun toisvuotiset tekivät niska limassa kipsimäkeä, hahmopatsaita, pienoistaloja ja muita, meidän oli tehtävä puita. Kuusia, tammia ja koivuja piti tehdä niin suuri määrä, että ne riittäisivät koko kipsimäelle. En itse tehnyt kuusia, vaan keskityin tammiin ja koivuihin.

Tammia varten tuli ottaa yhdeksän tai 12 rautalankaa ja taittaa nippu keskeltä kahtia. Tämän jälkeen taitekohtaan työnnettiin kolme sormea ja vapaana olevia osia kierrettiin muutama kerta runkoa varten. Tämän jälkeen lenkki jaettiin osiin, joita jälleen kierrettiin juuria varten (joita emme lopulta tarvinneet). Juuret loppuivat pieneen lenkkiin, jonka saattoi huoletta leikata pois. Juurien jälkeen yläosan vapaat päädyt jaettiin kahtia, ja syntyneitä oksia kierrettiin ja jaettiin esteettisiksi oksiksi. Kukin tammi oli lopulta täysin uniikki. Ylimmät kaksi kuvaa ovat sama tammi, joka oli muita paksumpaa rautalankaa.
eri kuvakulmasta
Samaa puuta


Tammi josta tuli omenapuu

Trimmausta vaille valmis


Tammien jälkeen siirryin vääntämään eri kokoisia koivuja. Pieniä koivuja, isoja koivuja, keskikokoisia koivuja... Koivuja varten tarvitsin ohutta rautalankaa. Valitettavasti sitä ei ollut valmiina, joten Mauri kävi hakemassa sähköpuolelta johtoa, jonka ensin katkaisin, otin värikkäät, ohuet johdot sekä ohuen rautalangan sen sisältä. Osasta johdoista Mauri sulatti muovin pois pinnasta, koska niiden kuoriminen olisi ollut liian hidasta.

Koivuja tehtiin ottamalla nippu rautalankaa tai johtoa, ja kiertämällä sitä noin 1/3 matkasta. Tämän jälkeen siitä erotettiin eri suuntiin aina kaksi piuhaa kerrallaan, joita jälleen kierrettiin. Loppuja väännettiin näiden oksien yläpuolelta ja eroteltiin jälleen, kunnes oltiin latvassa tai kunnes johto loppui kesken.

Eri kokoisia koivuja ja johtoja Koivujen valmistuttua osasta piti purkaa oksaa jonkun verran, jotteivat ne näyttäisi vain kaljuilta kuusilta.

Maalausta vailla valmis! Olin itse poissa maalauksen ajan, ja osa puista karsittiin tässä operaatiossa Maalin ollessa vähissä. Toisvuotiset "istuttivat" puut kipsimäkeen paikan päällä Tyrvään kirkossa parhaaksi näkemällään tavalla muodostaen pieniä metsiä mäkeen.

Mäki ja Raamatun henkilöitä

Tyrvään kirkko ja puita
Lähikuvaa koivuista

Paljon kuusia


Raamatun henkilöitä


Kaikki muu projektissa on toisvuotisten tekemää, paitsi puut.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti