tiistai 15. marraskuuta 2016

Puutöitä

Eilan tunneilla ollaan tehty vaikka mitä tässä muutaman kuukauden ajan, ja ajattelin laittaa isomman postauksen jossa esittelen niitä. Aloitimme koneiden käytön opettelun tekemällä leikkuulaudan ja paistinlastoja. Leikkuulautaa varten teimme liimalevyä itse männystä. Käytimme lankun halkaisuun särmäsahaa, tasoittamiseen tasohöylää, suoristamiseen oikohöylää ja lankun sopiviksi paloiksi sahaamiseen tarkistuspyörösahaa. Liimaamiseen käytimme kosteuden kestävää US-puuliimaa. Viimeistelynä tein pyöristyksen kaikkiin reunoihin ja öljysin pellavaöljyllä.

Viimeistelty leikkuulautaPyöristetty reunaPaistinlastat teimme koivusta piirtämällä niihin opettajan antaman mallin mukaan. Sahaamisen teimmevannesahalla ja muotoon hiominen kanttiputsilla. Terävät kulmat hioin vielä käsin pois, kostuti, hioin uudelleen karvat pois ja öljysin pellavaöljyllä.

Aihiot ennen mittaan sahaamista ja lopullista hiomista.


Valmiit lastat


Paistinlastojen valmistuttua harjoittelimme hakaliitosta käsin ja koneella mukavana harjoituksena käyttötavaroiden välillä.

HakaliitoskoloHakaliitosten jälkeen aloimme harjoitella lamello- liitosta laatikon muodossa. Omani oli MDF- levyä ja hienoa, punertavaa puuta jota puusepiltä oli jäänyt.

Liimausta US-liimalla

Laatikon pohja liimattiin paikalleen pelkällä liimalla ilman nauloja, koska laatikon tarkoituksena ei ole olla liikuteltavana.

Pohjan liimausta
Kun koko laatikko oli liimattu ja ylimääräiset liimat irroiteltu, oli aika hioa ja lakata laatikko. Hioin laatikon aloittaen 100 hiomapaperilla ja päättäen sen 180 hiomapaperiin. Lakka oli Natura vesiohenteista lakkaa, jonka levitin lakkasiveltimellä.


Ennen lakkausta
Valmis lähtemään kotiin

Laatikon jälkeen vuorossa oli kehys, jossa käytimme alajyrsinkonetta luodaksemme muodon kehyksen ulkopintaan ja tehdöksemme kehyksen taakse syvennyksen kuvaa varten.  Materiaalina kehykseen oli mänty. Teimme jälleen jiiriliitokset kappaleisiin ja yhdistimme ne lamelloilla ja liimalla. Kehyksen hioin ennen petsaamista hioin ja kostutin kehyksen, mutta annoin kuivua. Petsikerroksen välissä en hionut kehystä, jotta petsistä ei tulisi epätasainen. 

Petsattu kehys

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti