sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Päämajan suuri kyltti ja tintamareski

Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi tilasi meiltä tintamareskin ja suuren kyltin mainostamaan heidän Päämaja- nimistä hattunäyttelyään. Sekä tintamareskiin että kylttiin oltiin tilattu valmiiksi tulostetut kuvat, joten maalaustöitä ei paljoa ollut. Tintamareskin koon piti olla 230 cm x 175 cm ja Päämaja- kyltin 270 cm x 150 cm Molempien valmistus alkoi kehyksillä, joihin tarvitsimme 39 x 66 x 3000 mm kertopuuta ja 15mm vaneria.

Kertopuuta kylttiä varten mittaan sahattunaKehykset etenivät nopeasti ja valmistuivatkin pian. Enää ei tarvinnut kuin odottaa tilattuja tulosteita, jotka oli tarkoitus liimata vanerien päälle. Vaneri liimattiin Pattexin PU Max uretaaniliimalla kiinni kertopuihin, minkä jälkeen liimasauma varmistettiin naulapyssyllä.

Puiden asettelua vanerin päälle
Liimausta ja naulausta vaille valmiit kehykset, takana kyltti, etualalla tintamareski

Jottei tehtävä vain olisi liian helppo, olivat tulosteet väärää kokoa. Tintamareskiin tullut tuloste jäi vajaaksi lähes puoli metriä suuntaansa ja kylttikin oli pienempi. Kyltin koko ei haitannut, sillä se ajoi asiansa edelleen mutta tintamareskia varten oli tilattava uusi tuloste, tai ihmisten kasvot eivät olisi mahtuneet aukoista.  

Ennen liimausta täytin vanerin oksankohdat, naulaniskemät ja vanerien väliin jäävät raot Würthin Vaku 30 yleispakkelilla ja annoin pakkelin kuivua ennen sen hiomista.Liimasimme Päämaja- tulosteen kehykseen Cascon Aqua Wall kostean tilan liimalla sen jälkeen kun se oli ensin pienennetty ja kun takaosat oli maalattu valkeiksi.

Liimattuna tukipuiden päällä kuivumassa
Odotellessamme uutta  tulosttetta kasasimme myös tintamareskin kehyksen, täytimme yleispakkelilla oksankohdat summuut ja maalasimme takaosat. Vähän tiesimme, sillä kun uusi tuloste tuli, se oli joka suuntaan lähes 20cm liian iso. Jouduimme lisäämään alareunaan ja sivulle kertopuuta ja vaneria jatkopalaksi, jotta saimme homman toimimaan. Jatkopalan ja kehyksen väliset saumat piti myös pakkeloida, samoin kuin naulankohdat. Lopulta pääsimme kuitenkin liimausvaiheeseen.

JatkopalaPuolivälissä jo!
Maalattu tinta Ennen tintamareskin maalaamista veimme valmiin Päämaja-kyltin kiinnityspuineen Pukstaaville. Kyltti tuli kiinni aitaan, jota tukemaan Iina oli tehnyt tukipuut ja kiilat. Kylttiin oltiin myös tehty pitkät tukipuut, jotka tulivat kiinni aitaan. Meitä tarvittiin neljä kiinnittämään kyltti oikealle paikalleen. Loppujen lopuksi kyltin koko oli 107 cm x 191 cm

On se hieno!Olimme yhdessä pohtineet millaisella tekniikalla kasvot saataisiin tintamareskiin paikalleen takaisin, ja päädyimme magneetteihin ja kahvaan, jota ihmisten olisi helppo käyttää. Elmo ja Iina sahasivat harjoituksen pistosahalla kokeillakseen saranaa, joka toimi mainiosti. He myös sahasivat kahden reunimmaisen naisen kasvot, minkä jälkeen nostimme tintamareskin pystyyn saranoiden helppoa asentamista varten.Sisäpystytys vinopuiden ja kulmarautojen kanssa

  


Sulkumekanismi

             
Tintamareski asennettiin Pukstaavin pihalle neljän kiilan ja vinopuun avulla. Tintamareskin lopullinen koko lisäpalojen kanssa oli 192  cm x 250 cm.

Tintamareski lopullisella paikallaan ulkona

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti